20 januari 2022

De vraag van elk huwelijk: scheiden of niet?

“Moet ik een scheiding krijgen?”  Als die vraag in je hoofd rondspookt, is je huwelijk al in de problemen. Toch is het nadenken over echtscheiding niet noodzakelijkerwijs een van de tekenen dat je huwelijk voorbij is. … Hoewel het wel zo zou kunnen zijn!

De waarheid is: beslissen of echtscheiding goed is. Als je die beslissing maakt, kun je maanden lang in knopen vastgebonden zitten, soms zelfs jaren. Ondertussen zal het gesprek in je hoofd zoiets als dit zijn:

Ik weet dat het huwelijk niet altijd gemakkelijk is. Iedereen heeft zijn ups en downs. Toch lijkt het alsof alles wat we hebben gehad “downs” zijn voor een lange, lange tijd! Moet ik getrouwd blijven voor de kinderen? Zullen ze beter af zijn als we gescheiden zijn? Of blijft het bij elkaar zijn erger te zijn voor de kinderen? Wat als ik blijf en er niets verandert? Wat als ik vertrek en ik erachter kom dat ik een fout heb gemaakt? Of, erger nog, wat als ik vertrek en dan ben ik uiteindelijk alleen voor de rest van mijn leven? Wat als niemand me ooit wil?

Dazed en verward spookt de vraag, moet ik een scheiding krijgen of niet, door zo iemands hoofd. Als dat gesprek klinkt als één die je met jezelf hebt gehad, wanhoop dan niet. Het feit dat je nog steeds aan het worstelen bent, betekent dat je huwelijk nog niet voorbij is. Aan de andere kant, je bent niet precies aan het zwemmen in het huwelijks gelukzaligheid gevoel.

Wat belangrijk is, is dat je herkent waar je bent. Ontkenning is niet je vriend. Dus, waar ben je op uit wanneer je niet gelukkig getrouwd bent, maar je bent niet klaar om een scheiding te krijgen? Nou, in een woord, je voelt je ellendig! Maar hoe weet je of je ellende ‘ normaal ‘ is of dat je de lijn hebt overschreden en binnenkort met echtscheiding wordt geconfronteerd?

Hier zijn een aantal zeker-brand tekenen dat uw huwelijk is voorbij (of in ernstige problemen!).

  • Je bekritiseert elkaar voortdurend.
  • Respect is uit. Minachting is in.
  • Je vertrouwt je echtgenoot niet meer (of je echtgenoot vertrouwt jou niet!).
  • Je praat niet meer.
  • Alles is een gevecht… of niets is.
  • Een van u is betrokken bij een voortdurende affaire.
  • Uw echtgenoot is beledigend.
  • Een van jullie is verslaafd aan drugs, alcohol of iets anders dat destructief is.
  • Je kunt niet stoppen met denken over het leven zonder je echtgenoot!
  • U en/of uw echtgenoot spelen het spel ‘wie is schuldig’ voortdurend.

Mocht u klaar zijn voor een echtscheiding dan is het handig om informatie op te doen op bijvoorbeeld je hypotheek tijdens de scheiding, dat kan bij bijvoorbeeld arnoud oostveen.