20 januari 2022
faillissement aanvragen

Dreigt een faillissement? Zet een advocaat in voor advies

Wanneer je de eigenaar bent van een bedrijf bent dat in financieel zwaar weer verkeert, dan is dat in de eerste plaats een situatie die negatieve emoties teweegbrengt. Ongetwijfeld had je de ontwikkeling van je bedrijf heel anders voorgesteld dan hoe het tot nu toe is gelopen. Op een bepaald moment kunnen schulden zodanig oplopen en de vooruitzichten dusdanig problematisch zijn dat je je gaat afvragen of een faillissement aanvragen de oplossing kan zijn. Goede kans dat je voor het nemen van deze moeilijke beslissing wel wat professioneel advies kunt gebruiken. Dergelijk advies zou je kunnen inwinnen via een gecertificeerde advocaat die mede op basis van een grondig boekenonderzoek (ook wel due diligence genoemd) een advies kan uitbrengen.

In de volgende alinea zetten we alvast kort voor je uiteen welke voor- en nadelen het zelf aanvragen van je eigen faillissement met zich mee kan brengen. Zo kom je alvast beslagen ten ijs als je besluit contact op te nemen met een advocaat.

faillissement aanvragen

Welke voors en tegens moet je afwegen bij een aanvraag van een faillissement?

Het aanvragen van een faillissement kan de volgende voordelen teweegbrengen:

  • Op tijd je faillissement aanvragen kan erger leed voorkomen. Met erger leed bedoelen we natuurlijk in wezen louter grotere financiële problemen en steeds hoger oplopende schulden.
  • Door een vroegtijdige faillissementsaanvraag zul je naderhand korter last hebben van nog openstaande schulden.

Tegenover de hierboven genoemde voordelen staan deze potentiële nadelen:

  • Een faillissement heeft iets heel definitiefs. Het is natuurlijk op persoonlijk vlak erg vervelend dat het zo ver heeft moeten komen.
  • Een faillissement kan ervoor zorgen dat je voor een tijdje de zeggenschap verliest over je eigen financiën. Dit is een situatie die voor veel mensen als heel ingrijpend kan worden ervaren.