20 januari 2022

Let hier op voordat je een rechtsbijstandverzekering afsluit

Stel, je wordt onverwacht of onterecht ontslagen of je krijgt een geschil met de buren voor de plaatsing van een schutting in de tuin. Met behulp van een rechtsbijstandverzekering kun je professionele juridische hulp inschakelen. In dit soort situaties kan juridische hulp soms handig of zelfs echt nodig zijn. Wil je deze verzekering afsluiten? Lees dan op de volgende punten voordat je gaat afsluiten.

Bekijk of je eventueel al verzekerd bent

Dit geldt voor een hoop verzekeringen. Check altijd of je wellicht al verzekerd bent. Dit kan bijvoorbeeld via een vakbond of consumentenorganisatie waar je wellicht bent bij aangesloten. Heb je een lager inkomen? Dan kom je wellicht in aanmerking voor gesubsidieerde rechtshulp. Informeer hier naar op de website van rijksoverheid.

Vergelijken loont

Verzekeraars bieden verschillende soorten verzekeringspakketten aan (denk aan Consument & wonen, verkeer e.d.). Hierdoor ontstaan er veel premieverschillen tussen alle beschikbare rechtsbijstandverzekeringen. De hoogte van de premie hangt daarnaast af van je gezinssituatie. Op de volgende website kun je een rechtsbijstandverzekering vergelijken.

Check de wachttijd per verzekeraar

Op het moment dat je een rechtsbijstandverzekering afsluit, is er vaak een wachttijd van toepassing. De duur van de wachttijd verschilt per verzekeraar en ligt vaak tussen de 0 en 6 maanden. Een extra reden om de verzekeraars te vergelijken dus. 

Bepaal de dekking

Bepaal van te voren waarvoor je jezelf wil verzekeren. De verzekeraars bieden meerdere ‘’verzekeringspakketten’’ aan. Je bent dus niet automatisch voor ieder conflict verzekerd. Je dient zelf de keuze te maken wat je wil verzekeren. De meeste verzekeraars hanteren de dekkingsmogelijkheden consument & wonen, werk & inkomen, Fiscaal & vermogen en Verkeer.

Maximale vergoeding eigen keuze advocaat

Mocht er sprake zijn van een conflict, dan regelt de verzekeraar een aangesloten advocaat. Kies je zelf een advocaat, dan is er een maximale vergoeding van toepassing. Eigen keuze advocaat valt onder de zogenoemde externe kosten. De maximale vergoeding hiervoor verschilt ook per verzekeraar.

Let op acceptatievoorwaarden

Mocht je momenteel een juridisch conflict hebben, of je ziet deze aankomen (en is aantoonbaar), dan accepteert de verzekeraar je niet. Je bent namelijk vrijwel enkel verzekerd voor onverwachtse schade.