20 januari 2022
Verkeersovertreding

Wat gebeurt er wanneer je meer dan 30 km/u te hard rijdt?

Iedereen rijdt wel eens te hard. In principe niet zo’n probleem, totdat je aangehouden of geflitst wordt. Dan heeft dit namelijk vervelende gevolgen. De straffen hiervoor kunnen variëren van een boete tot aan een ingenomen rijbewijs of voertuig. Benieuwd naar wat je te wachten staat wanneer je +30 km/u te hard hebt gereden? Ontdek het in deze blog.

Strafblad

Wanneer je met meer dan 30 km/u de snelheid overtreedt, wordt dit gezien als een zware overtreding. Om die reden vallen deze overtredingen binnen het strafrecht. Als gevolg ontvang je een aantekening op je strafblad. Nou is dit niet gelijk een probleem, maar je moet er wel voor zorgen dat je binnen twee jaar niet nog een snelheidsovertreding maakt. Dan staat je namelijk een rijontzegging en een extra hoge boete te wachten.

Kennisgeving overtreding

Ben je niet staande gehouden, maar geflitst? Dan zul je in eerste instantie een brief van het CJIB ontvangen. Zij zijn namelijk verplicht om eerst een verklaring op te nemen. Dat betekent dat er dus een verhoor zal volgen. Dit mag overigens wel gewoon via de telefoon en hoeft slechts een paar minuten te duren. Tijdens dit gesprek willen ze onder andere weten of je de bestuurder was op dat moment, of je erkent dat je te hard hebt gereden en wat de reden hiervan was.

Wil je dit verstandig aanpakken? Raadpleeg dan altijd een advocaat nabij Zwolle. Neem bijvoorbeeld contact op met Warnink & Both Advocaten voor het inwinnen van advies of bespreken van de mogelijkheden.

Vooral wanneer je snelheidsovertreding meer dan 50 km/u was, is dit een verstandige beslissing. Bij overtredingen als deze loop je namelijk het risico om je rijbewijs voor langere tijd kwijt te raken. Ga daarom vooral niet zelf met het CJIB in gesprek en geef zeker niet gelijk toe dat je te hard hebt gereden. In dit soort situaties kunnen advocaten namelijk een schriftelijke reactie richting het CJIB sturen. Hiermee vragen ze een foto en alle andere relevante gegevens op. Daarnaast besteden ze ook aandacht aan persoonlijke omstandigheden. Op die manier is de kans veel groter dat jij onder een rijontzegging uitkomt en enkel een forse boete hoeft te betalen!