6 december 2021
Juridische

Wat is een strafrechtadvocaat?

Wanneer je naar een advocaat zoekt zijn er veel soorten advocaten. Dit komt doordat advocaten zich specialiseren in een beperkt deel of een ander wetboek. Door de specialisatie van een advocaat weet een advocaat alles van zijn specialisatie en kan jouw optimaal helpen op dat gebied. Het strafrecht is een populaire sectie van de wet, maar voor veel mensen is het niet duidelijk wat strafrecht is (bron: https://dekenspijnenburg.nl/).

Daarom is een strafrechtadvocaat een advocaat die zich exclusief bezighoudt met het strafrecht. Dit zijn alle wetten die staan in het Wetboek van Strafrecht. De strafrechtadvocaat presenteert de zaak van de verdachte voor de rechtbank tegen het Openbaar Ministerie. Het openbaar Ministerie vervult de rol van de aanklager tijdens een strafrechtelijke zaak.

Jurist

Wat is strafrecht?

Strafrecht wordt gezien als een onderdeel van het publieke recht als Nederlandse burger. In strafrechtelijke zaken staat de burger tegenover de Nederlandse Overheid. De strafrechtelijke advocaat helpt de burger bij geschillen met de Nederlandse Overheid. Een strafrechtelijke zaak wordt meestal alleen geopend wanneer een burger de wet overtreed en daardoor strafbaar is (of wordt verdacht van het overtreden van de wet). Het process van een strafrechtelijke zaak is enorm lastig, daarom is het altijd verstandig een strafrechtelijke advocaat in armen te nemen.

Wanneer schakel je een strafrechtadvocaat in?

Een strafrechtadvocaat kan het beste ingeschakeld worden wanneer de burger een dagvaarding heeft gekregen of is aangehouden voor een verhoor. Naar aanleiding van het begin van dit proces is de burger een serieuze verdachte van een strafbaar feit.

Maar in strafrechtelijke zaken wordt wel onderscheid gemaakt tussen lichte en zware strafrechtelijke zaken, daarmee worden strafrechtadvocaten vooral in dienst genomen wanneer er sprake is van zware strafrechtelijke zaken. Een strafrechtadvocaat is namelijk duur, voor lichte strafrechtelijke zaken is het daarom niet de moeite waard om eerder genoemde in te huren. Zware strafrechtelijke zaken zijn met name: diefstal, drugsmisbruik en geweldpleging.

Op zoek naar een strafrechtadvocaat? Zoek dan naar strafrechtadvocaten bij jou in de buurt, zoals: strafrechtadvocaat Amsterdam.